Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2012 18:08 - Ефекти-Казимир свързани с излишните на пространството
Автор: zahariada Категория: Технологии   
Прочетен: 2931 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



image

За съжаление, за да види светлината, идваща от нищото, това е невъзможно, но ако човешкото око е в състояние да го, той може да изглежда нещо като това (снимка Recipocitw / Flickr.com).

Физиците, регистрирани за първи път динамичен Казимир ефект

Шведски учени проведоха странен експеримент с прости думи, те се отстраняват светлината от вакуума, и го показа виртуални частици, които съществуват в празното пространство на физическия свят, според квантовата теория на полето. Това пише мембрана.

През 1948 г. холандската теоретик Хендрик Казимир предполага, че съществуването на загадъчния виртуални частици могат да бъдат засечени, например, с помощта на две много внимателно разположени огледала. Тъй като броят на частици, които могат да "отговарят" между тях е ограничен, частиците се раждат на откриването, ще изтръгне огледалото, така да се каже, като ги свърже.

Това явление се нарича ефекта на Казимир.
Повече или по-малко точни измервания, доказващи съществуването му, бяха проведени в края на 90-те години на миналия век.

По-късно дойде с друг възможен експеримент. Според теоретични изчисления, подобно явление се наблюдава и ако може да ускори огледало във вакуум със скоростта на светлината (в идеалния случай).

В хода на движението, неговата повърхност са консумирали енергия от виртуални частици, а след това ще се излъчва под формата на реални фотони. Но този опит не е лесно да се изпълняват.

На Delsing (на Delsing) и колегите му от Чалмърс технологичен университет са решили проблема с помощта на SQUID.

Тези свръхпроводящи интерферометри квантовата са изключително чувствителни към въздействието на магнитното поле. Промяна на SQUID правилно, физици получи един вид огледало, което, под влиянието на променящата се магнитно поле започва да вибрира с честота от няколко милиарда пъти в секунда. В резултат на това "огледало" се движи по лихвен процент равен на 5% от скоростта на светлината.

 

image


Левица - схема на (светлата част е изработена от алуминий, тъмно - силиций), право - микрограф SQUID. CPW изходната линия, контрол - преместване на върха. Колебанията са направени с честота от 12 GHz, и температурата е 50 millikelvin (снимка ArXiv.org).

Това беше достатъчно, за да се наблюдава динамичен ефект на Казимир: SQUID поток, отделяни микровълнови фотони, както и тяхната честота е равна на половината от честотата на трептене на "огледало". Именно тези данни, предсказани от квантовата теория.

Ако бъде потвърдено, настоящият експеримент може да бъде интересна демонстрация на законите на квантовата механика. В допълнение, тя може да вдъхнови други изследователи, за да се изгради високоскоростна версия micromachining метал, които ще излъчват открива светлината във вакуум.

Предпечатна подготовка на хартията авторите опит още непубликувано на сайта ArXiv.org. Въпреки това, проучването в пълен заглежда природата. В същото време, учените планират да представят работата си по време на семинар на този ефект, Международен семинар на динамични ефекта на Казимир, който ще се проведе от 6 до 8 юни в италианския град Падуа.

image


image
Казимир ефект, свързан с излишните измерения на пространството


Китайски физик Хонбу Ченг Казимир ефект, свързан с измерение на пространството. На теория, това би могло да се осигури инструмент, за да проверят дали допълнителните измерения на пространството, включително фрактал, пише Lenta.ru. Предпечатна подготовка на хартията е в arXiv.org Ченг.

Която се появява през 20-те години на миналия век, Kaluza-Klein позволено в една-единствена теория да обедини гравитацията с електромагнитното взаимодействие, което предполага, че пространството има едно допълнително измерение. За да направите това измерване "се справят добре", че се предполага, че е компактен (това е стойността на петия координатна винаги отнеме по-малко от определен брой). През последните години вниманието на физиците да Kaluza-Клайн теория се дължи на факта, че са били използвани класическите идеите на Теодор Калуца ​​и Оскар Клайн, като теорията за суперструните.

През 2001 г. руски-роден американски физик Игор Smolyaninov (известен, например, че през 2009 г. въведе начин пресъздаде на Big Bang в лабораторията с помощта на мета-материали) предложи да разгледа на допълнително измерение във формата на фрактал - на геометрията, че има на фракционно измерение.

В новата работа Ченг развива идеите Smolyaninova чрез свързване на допълнително измерение на ефекта на Казимир. Същността на ефекта е, че двете провеждане на плочи достатъчно близо е атракция. Тази атракция - в резултат на факта, че плочите са родени малки виртуални частици (производство на частици с някои дължини на вълните подтиснат), отколкото навън. Ченг е установено, че наличието на допълнителни измерения трябва да усили ефекта. Проверете предположения китайската практика, обаче, е все още не е възможно - това се дължи на трудности при измерване на ефекта на Казимир.

Терминът фрактал не е точна математическа дефиниция, така Smolyaninov и Ченг счита като фрактална форма, дължината на кривата в него зависи от мащаба на измерване. Зависимостите в живота: например, бреговата линия на острова, измерена от самолета, ще бъде по-кратък от една и съща линия, измерена от ходене с това правило, тъй като самолетът просто не могат да видят всички обрати брега.

image



Различни стойности на ефекта на Казимир за друго измерение. Илюстрация автор на изследването





Тагове:   ефекти,   излишни,   казимир,


Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39964512
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31041
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930